POČETNA   /  NAŠE USLUGE  / Ispuni - "plombe" u boji zuba / Kompozitni ispun u boji zuba

Kompozitni ispun (plomba) u boji zuba

BELLE DENT zamena amalgama 1
kompozitni ispuni (plombe)
1h        I     25EUR

U Belle Dent stomatološkom centru, kompozitne ispune, koji su u boji zuba, koristimo kao metod izbora u lečenju karijesa zuba. Ako živite u Beogradu, ili Novom Beogradu i želite restauraciju zuba koja izgleda sasvim prirodno, pozovite 062200711 i zakažite termin.

 

Tim ima iskustva u postavi ispuna u boji zuba i vodimo računa da osiguramo da se pacijent u toku procedure oseća ugodno.

 

Pored što su kompozitni ispuni jedan od načina zbrinjavanja karijesa, takođe mogu biti i način zbrinjavanja frakture (zaloma) zuba. 

 

Ako imate sive amalgamske ispune, takođe vam ih možemo zameniti kompozitnim ispunima.

Zakaži telefonom

BELLE DENT GARANCIJA NA RADOVE

PITAJTE STOMATOLOGA

PODELITE SA PRIJATELJEM

Najčešća pitanja u vezi ove usluge

Koje su prednosti kompozitnih ispuna?


 • PRIRODAN IZGLED - Osnovni razlog zašto se naši pacijenti interesuju za postavljanja kompozitnih ispuna je da oni izgledaju sasvim prirodno. Morfologijom i bojom potpuno se stapaju s preostalim zubima, pa ne bodu u oči kada se smejete. Na taj način možete se smejati s punim samopouzdanjem.
 • TRENUTNO SE STVRDNJAVA - Nakon postavke kompozitne plombe, možete odmah da jedete, ne morate zakazivati poliranje u naknadnom terminu.
 • MANJE UKLANJANJA ZDRAVE ZUBNE STRUKTURE Ostali načini zbrinjavanja karijesa ili loma zuba zahtevaju više brušenja zdrave zubne strukture. Ne značajno više, ali i ova prednost je vredna pomena.
 • JAKA VEZA SA PREOSTALIM ZUBOM - Jakim "bondovima", kompozitni materijali ostvaruju mikromehaničku vezu sa zubom, drugim rečima, za razliku od amalgama, koji ima samo makromehaničko vezivanje za preostali zub. Bondiranjem se preostali zub i ojačava.
Koji su nedostatci amalgamskih (sivih, crnih) ispuna?


Ovakve ispune ne radimo u našoj ordinaciji, iako su i dalje zakonom dozvoljeni i tretirani kao pouzdani i bezbedni. Smatramo da imaju dosta nedostataka u odnosu na druge vrte zbrinjavanja zuba:

 • IZGLED - Sive ili crne su boje, i denovoljno dobro izvajane anatomije zuba. Pri osmehu "upadaju u oči" svojom sivom bojom, a boja se često providi i kroz okolni zub.
 • NEMOGUĆNOST DA SE KORISTI ODMAH NAKON POSTAVLJANJA - Ne dobija dovoljnu čvrstoću odmah posle postavljanja, već se s njima može jesti tek sat vremena nakon postavljanja. Takođe se moraju dopolirati tek u narednoj poseti.
 • IMAJU NEUJEDNAČEN TERMIČKI KOEFICIJENT ŠIRENJA SA OKOLNIM ZUBOM, tako da se na amalgamsim zubima nakod dosta godina mogu uočiti linijski zalomi (infrakcije) na zubu oko amalgamske plombe, a zbog toga se ispod većine amalgamskih plombi može naići na hronični tinjajući karijes.
 • UKLANJA SE VIŠE ZDRAVOG ZUBNOG TKIVA, kako bi se postigla veća izdržljivost materijala i bolje držanje, jer se za zub drži isključivo mehanički.
 • LAKO PRENOSI TOPLOTU, pa se ispod njih postavljaju klasični cementi.
Koji su načini zbrinjavanja zuba savremene alternative kompozitu?


Zub koji je karijesa, koji ima staru amalgamsku plombu, koji je polomljen ili ima samo zalomne linije u gleđi može se zbrinuti materijalom od na bazi kompozita, ali postoje i drugi načini i materijali koje Vam možemo predložiti:

 • ISPUNI OD GLAS JONOMERA - takođe su u boji zuba, vezuju se i hemijski, brže se postavljanju, pa Vam ih u nekim slučajevima možemo preporučiti umesto kompozitnih ispuna.
 • KERAMIČKI ISPUNI IZRADJENI U ZUBNOJ LABORATORIJI - to mogu biti keramički inleji, onleji, overleji, krunice itd... Keramika je izuzetno kompaktan i kvalitetan materijal, vezuje se kompozitnim cementima i bondovima za zub, pa možemo reći da se radi o vrhunskim ispunima.
 • OSTALI MATERIJALI - pouzdani i kvalitetni materijali za ispune su i od legure zlata i od specijalnih ojačanih kompozita koji se izrađuju u zubnoj laboratoriji i cementiraju se.
Da li je kompozitni ispun za svakog?


Ne. Ponekad suviše preostalog zuba nedostaje, pa su krunice rešenje, ili inleji, onleji i overleji.
Koliko traju kompozitni ispuni?


Uglavnom im je abrazivnost u nivou sa abrazivnošću zuba ili nešto veća od abrazivnosti zuba, u zavisnosti od proizvođača kompozitnih plombi. Ako su u pitanju prednji zubi, onda je samo potrebno na par godina ih dopolirati, da povrate apsolutnu glatkoću koju su izgubili zbog habanja. Kod keramičkih materijala to nije slučaj, kod njih ogledalski odsjaj ostaje sve vreme zbog osobina keramike. Uz dobru higijenu i izbegavanje štenih navika (npr grickanje olovke), mogu da traju 5-10 i više godina, a to će se utvrditi na redovnim pregledima.
Kako održavati kompozitne ispune?


Kao i Vaše zube. Nova meka četkica sa gusto raspoređenim vlaknima uz interdentalne četkice ili zubni konac i pravilna tehnika su osnova dugovečnosti i zuba i zubne i ispuna na njima, kao i zubne potpore - kosti. Pasta je nešto manje bitna, ali preporučujemo manje abrazivne paste. Redovnost četkanja zuba je takođe bitna, a vreme pranja, dovoljno dugo da se posvetite svakom zubu posebno. Ako ste zainteresovani, kod nas u ordinaciji detaljije ćemo vam objasniti i demonstrirati kako. Na kraju, jako važno, redovne kontrole uz profesionalno uklanjanje naslaga, najmanje na godinu dana. I, izbegavajte da grickate tvrde stvari kao što su olovke! :)

Srodne usluge & promocije:

iTOP

KURS

ORALNE HIGIJENE

četkicu i intradentalnu četkicu

dođite na teorijsku i praktičnu obuku i na poklon dobijate

SHOP NOW

15

Godine iskustva

452

Nasmejanih pacijenata

26

Master sertifikata

12

Zadovoljnih članova tima

ZADOVOLJNI KLIJENTI

Za svaku preporuku! Ko nije pronašao svog stomatologa, toplo preporučujem! Profesionalnost, ljubaznost, dostupnost, veština, znanje. Nema greške.

Jelena Živković Ex Ilić

Facebook review

Knowledgable, considerate and gentle, dr. Despotovic keeps providing top quality services to my family and me. From braces to crowns, all of his interventions resulted in durable and comfortable fixes. My 4-year old son went out smiling after his first experience with the "drill", dr. Despotovic worked him over like a charm. Price-performance ratio: unbeatable!

Odlična stomatološka ordinacija, vrhunska usluga, visok kvalitet.

Ivan Božanić

Google maps review

Dino Pasalic

Google maps review

KONTAKTIRAJTE NAS

Naša adresa

Gandijeva 114a

Blok 63, NOVI BEOGRAD

info@belledent.rs

+381.11.2289547

+381.62.200711

Otvoreno danima:

Ponedeljak-Petak  09:00 – 20:00

                Subota  09:00 – 14:00

                                    Nedelja   09:00  – 14:00                    

 

DENTALNI TURIZAM

Ne živite u Beogradu?
Dobijte besplatni plan tretmana od naših doktora!
Dentalni turizam BELLE DENT stomatološki centar Novi Beograd
 1. Opišite nam Vaše želje i trenutni  dentalni problem

 2. Poželjno je da pošaljete i  Vaš  ortopan snimak sa vašeg kompjutera ili CDa na kompjuteru.*

 3. Obavestićemo vas o potrebnom vremenu, mogućem smeštaju i približnoj ceni vašeg stomatološkog zbrinjavanja, pre nego što doputujete u Beograd.

*Na snimanju tražite da Vam se ortopan snimak i-ili ostali snimci dostave u digitalnom obliku (da vam ih pošalju na Vaš email ili narežu na CD)