Ugradnja implantata za nadoknadu jednog nedostajućeg zuba

Procera-Zi-Abut-Crown
1h        I     25EUR

Idealna indikacija za implantat je ako nedostaje samo jedan zub, ili jedan zub treba da se tek izvadi.

Nešto više od dva puta je skuplje nego izrada mosta od tri člana, ali pošto se susedni zubi ne bruse, povećava se njihova trajnost, pa se vremenom isplati ta veća cena.

 

Ugradnjom implantata, osim što štedi postojeće zube, čuva kost oko samog implantata, sprečava veću resorpciju, a takođe, higijena je bolja nego kod mosta, jer implantat sa krunicom na njemu omogućava da se koristi zubni konac između krunice i susednih zuba, što je kod mosta nemoguće.

Zakaži telefonom

BELLE DENT GARANCIJA NA RADOVE

PITAJTE STOMATOLOGA

PODELITE SA PRIJATELJEM

Najčešća pitanja u vezi ove usluge

Šta je to dentalni implant (implantat)?


Hirurška ugradnja zubnih implantata je postupak kojim se zubni koreni zamenjuju najčešće titanijumskim nadoknadama nalik šrafu i nakon kojeg se oštećeni ili nedostajući zubi zamenjuju veštačkim zubima koji izgledaju i imaju isto dejstvo kao i prirodni zubi. Hirurška ugradnja zubnih implantata predstavlja savremenu zamenu za proteze ili mostove i u tim slučajevima služe kao nosači za pojedinačne krunice, mostove ili proteze.

Titanijum ima takve osobine da omogućava čvrsto srašćavanje kosti oko implantata bez razvoja upale zbog prisustva stranog tela, tako da do odbacivanja implantata dolazi u svega 3% slučajeva, što hiruršku ugradnju implantata svrstava među najsigurnije u stomatologiji. Skoro svaki pacijent dobrog opšteg i oralnog zdravlja može biti kandidat za ugradnju implantata, čak i u onim slučajevima gde ne postoji dovoljno kosti za ugradnju implantata. U takvim slučajevima radi se "kalemljenje" veštačke kosti ili kosti pacijenta u mesta gde ona nedostaje.

Implant je dakle titanijumski ekvivalent korena zuba koji je u kosti i na koji se kasnije, nakon koštane integracije implantata, šrafom pričvršćuje konfekcijska titanijumska ili individualno napravljena bezmetalna nadogradnja implantata (abatment) koja viri kroz desni i služi za prihvat krunice, mosta ili proteze.
Koje su prednosti dentalnih implantata?


 • Za razliku od nadoknade nedostajućih zuba mostovima, nadoknade na dentalnim implantima ne zahtevaju da se bruse susedni zdravi zubi. Materijal od kojih je sačinjen implant ne može podlegati karijesu, kao što to mogu brušeni zubi ispod kotvenih krunica mostova. Kod parcijalnih proteza, zubi na kojima su naslonjene retencione kukice proteza takođe su skloniji karijesima i frakturama.
 • Za razliku od totalnih ili parcijalnih proteza, dentalni implantati trajno čvrsto drže vaše nove zube na njima, a čvrsto umesto krunica i mostova mogu čvrsto držati i totalne proteze. To daje osećaj sigurnosti i samopouzdanja pri pričanju, a izgovor glasova je normalan. U zavisnosti od ekonomskih mogućnosti, umesto proteza možete imati pojedinačne krunice, mostove ili više vrsta implantima nošenih i vezanih proteza. Takođe, kod implantata neće biti "nažuljanih desni" ili bola proteznog ležišta.
 • Za razliku od parcijalnih ili totalnih proteza, žvakanje će kod vlasnika implantata biti neuporedivo bolje, kao kod prirodnih zuba. Sila koja se razvija medju krunicama prirodnih zuba i implantata je oko 4 puta veća od sile koje se razvija među zubima u protezi. Zbog toga a i zbog netsbinlnosti tako da, za razliku od nosioca proteza, nosioci implantata ne moraju mnogo da menjaju stare navike u ishrani.

 • Najidelanije bi za implantate bilo da svaki implantat nosi po jednu krunicu. U tom slučaju i higijena i izgled zuba se ne razlikuju nego kod prirodnog zuba, i moguća je normalna upotreba dentalnog konca.
 • Zubni implanti predupređuju propadanje kosti vilica prouzrokovane gubitkom zuba, tako da vaše lice zadržava prirodni oblik. Kada zubi nedostaju, kost koja ih je okruživala počinje da nestaje, što nazivamo resorpcijom kosti. Što je duže vremena proteklo od gubitka zuba, to je veća resorpcija kosti. Veći gubitak koštane podpore može da deluje na smežuravanje donjeg dela lica, što licu daje starački izgled. Nošenje parcijelnih ili totalnih proteza čak ubrzava dalju resorpciju kosti, pa vremenom takve proteze počinju da gube podlogu i moraju se podložiti ili zameniti, a preostali zubi na kojima se naslanjaju kukice proteza su podložniji karijesu. Vremenom je moguće da kost toliko propadne da je upitna uspešnost bilo kakvog tretmana. Ranom ugradnjom implantata sprečavamo pojavu staračkog profila lica, a implanti u svom originalnom obliku opstaju znatno duže nego proteze, uz dobru higijenu i redovne kontrole.
 • Osećaj ukusa i temperature hrane kod implantata za razliku od nosioca proteze najčešće je nesmanjen jer ne postoji nepčana ploča koja inače postoji kod proteza.
Koji su uslovi za ugradnju implantata?


Da bi se stekli uslove za ugradnju implantata morate steći sledeće uslove:

 • Da je vaša vilica završila sa rastom i razvojem. Ukoliko ste dečak ispod 18 godina ili devojčica ispod 15 godina, sačekajte da vaša vilica završi s rastom, a posle ipak potražite savet ortodonta ili pedijatra, da vam utvrede da li je sa rastom tela i vilice završeno.
 • Da ima zdrava oralna tkiva.Svi zubi se predhodno moraju sanirati. Pardontopatija utiče na vaše desni i kost vilica, što može dovesti do gubljenja kako zuba tako i implantata. U zavisnosti od stadijuma parodontopatije, pre ugradnje implantata morate da se podvrgnete kiretaži parodontalnih dzepova, uklanjanju mekih i čvrstih naslaga, propisanoj medikaciji ili parodontalnoj hirurgiji. Morate da steknete znanje, veštinu i naviku dobre oralne higijene tokom čitavog života, u čemu ćemo vam pomoći. To će sprečiti da se parodontopatija ponovi i doprineti da vaši implanti traju duže.

 • Da ima dovoljno kosti u koju bi se ugradio implantat. Kost oko implantata mora biti dovolje dužine i širine, što utvrđuje vaš stomatolog, a takođe mora biti i dovoljno mekog tkiva koje prekriva kost. Tamo gde nema dovoljno kosti ili tkiva desni, radi se hirurška ugradnja kalema kosti ili mekih tkiva. Jedan od načina kalemljenja kosti je tzv." sinus lift" (postupak dodavanja kosti na dno maksilarnog sinusa). To dodaje visinu vilici, osiguravajući dovoljnu visinu kosti da drži implantat. Kost za presadjivanje se može uzeti sa vaše vilice, kuka ili drugih mesta, ali se najčešće koristi veštačka kost. Transplantat mekih tkiva se najčešće uzima iz vaših usta.
 • Da ima dobro zdravstveno stanje i da se ne izlaže lekovima ili tretmanima koji utiču na zarastanje kosti i mekih tkiva ili koji potiskuju mehanizam prirodne odbrane organizma na infekcije. Ako imate neko medicinsko oboljenje, kao npr šećernu bolest (dijabetes), biće potrebno da napravite testove krvi, kako bi, pre nego što se krene sa implantacijom, bili sigurni da je vaše oboljenje pod kontrolom. Ne zaboravite da prijavite stomatologu sva vaša medicinska oboljenja i lekove koje uzimate.
 • Da imate strpljenja da se podvrgnete postupku koji do finalnog protetskog rešenja traži i više meseci strpjenja. Da bi se oko implanta formirala nova kost koja srasta uz njega, potrebno je više meseci čekanja. U zavisnosti od stanja vaših preostalih zuba, desni i koštanog grebena, ukupno vreme protetske terapije na implantima može se kretati od nekoliko meseci do godinu i više dana.
 • Da ste spremni da rigorozno održavate higijenu usta i zuba za vreme procesa ugradnje implantata i nakon toga, tokom čitavog života. Na redovne preglede i uklanjanje mekih i čvrstih naslaga morate ići najmanje dva puta godišnje.
Kako izgleda proces ugradnje implantata?


SVEOBUHVATNI PREGLED I PROCENA –Kandidatu za ugradnju implantata uzećemo medicinsku I stomatološku anamnezu, tj pitanja o vasem opštem zdravlju I o istoriji oboljevanja I predhodnih tretmana vaših usta I zuba. Takođe ćemo razmotriti vasa očekivanja. Na kraju ćemo diskutovati o faktorima koji mogu negativno da utiču na zarastanje, npr. prekomerno pušenje ili uzimanje određenih lekova. Ako imate određena srčana oboljenja ili protetske implantate, pre hirurške ugradnje implantata biće prepisan antibiotik, kao prevencija infekcije. Uradićemo detaljni pregled stanja tkiva usne šupljine. Daćemo vam uput da napravite rendgenske snimke predela koji se implantira, u novije vreme najbolje podatke daju 3D Cone beam snimci, kojima se zubi, vilice, sinusi I krvni I nervni sudovi vide u sve 3 dimenzije, pa se precizno može odrediti količina I kakvoća kosti, budući odnos implantata sa ostalim strukturama I slično. Analizom tih snimaka dobićemo podatke koji su nam kliničkim pregledom bili nevidljivi okom.

PLAN TRETMANA – Na osnovu pregleda, u zavisnosti koliko je zuba ostalo u vilici, gde se oni nalaze, koliko je ostalo kosti I koje je gustine, koje su vase želje I mogućnosti, pravi se plan tretmana – najbolja opcija za vas. O tome odlučuje tim stručnjaka, implantolog, doktor protetičar, dentalni tehničar koji u laboratoriji izrađuje sam protetski rad, ali I Vi, shodno vašim željama I mogućnostima.

UGRADNJA IMPLANTATA – Ako imate zub za vađenje, biće atraumatski izvađen (uz napor da se okolna kost minimalno traumatizuje), nakon čega se može odmah ugraditi implant ili se sačetakti da rana mekotkivo ili I koštano zaraste, po proceni implantologa. Takođe, implantolog će proceniti čime će se I u kom trenutku nadomestiti nedostajuća kost, ukoliko nedostaje potrebni volumen kosti ili ako je kost nedovoljne gustine. Ako je tako rečeno, koristiće se I faktori rasta dobijeni iz trombocita koji pospešuju zarastanje (PRF). Takođe, implantolog procenjuje kada može privremenim radom opteretiti implantat, odmah nakon implantacije ili posle nekoliko meseci, nakon što se implantat “osteointegriše” u kost. O svemu ovome ste obavešteni još u toku pregleda I pravljenja plana tretmana.

Važno je napomenuti da je ugradnja implantata sasvim bezbolna, da se radi u lokalnoj anesteziji I da u većini slučajeva po implantacija traje 30 minuta po zubu. Nakon hirurgije, dobićete pismeno postoperativno uputsvo. Ukoliko je potrebno vise hirurških zahvata, I o tome ćete biti obavešteni tokom pregleda I planiranja tretmana. Do finalnog protetskog zbrinjavanja, posle hirurške ugradnje implantata, proći će od 3 pa I do 9 meseci, a za to vreme može vam se napraviti privremeni protetski rad.

PROTETSKO ZBRINJAVANJA NA DENTALNIM IMPLANTATIMA - Ako je implant ostao neopterećen nakon ugradnje, sluzokoža je u trenutku početka protetskog zbrinjavanja na implantatu već prerasla I zacelila preko implantata, pa je potrebno da se deo sluzokože oko implantata ukloni, a u tom slučaju se pre finalne nadogradnje, u implant prvo šrafi nadogradnja za zarastanje (healing abutment), koji stoji par nedelja da meka tkiva lepo formiraju oko njega. Nakon toga se on zamenjuje trajnom nadogradnjom implantata (abatment), koji može biti od titanijuma, konfekcijski ili individualni cirkonski ili od specijalne plastike (peek). Uzimaju se otisci kojima se u vilicama od gipsa kopira položaj implantata I prave se definitivni protetski radovi.
Koje su prednosti neposredne ili rane ugradnje implantata (nakon vađenja zuba)?


Zube bi trebalo nadoknaditi neposredno posle njihovog vađenja uvek kada je to moguće. Na taj način sprečićete gubitak kosti koja je zub okruživala, smanjićete naginjanje i pomeranje susednih zuba i izbeći pojavu karijesa susednih zuba.

Osim sposobnosti žvakanja žvakanja, zubi omogućuju i druge važne funkcije. Takođe su neophodni su za zdravlje desni i tkiva vilica i produženi nedostatak zuba će u značajno ograničiti mogućnosti za kvalitetnu restauraciju. Nedostajući zubi svakako utiču na samopouzdanje i kvalitet života.

Vađenje zuba s namerom da se implantira, podrazumeva tzv. atraumatsko vađenje (vađenje uz maksimalno čuvanje okolne kosti) i eventualno prezervaciju alveole nekim od zamenika kosti, i-ili neposrednu ugradnju implantata u ranu nastalu vađenjem.
Kako održavati dentalne implantate?


Kako bi ste podpomogli da vaš dentalni rad, kao I preostali zubi traju duže, možete učiniti vise korisnih stvari: Praktikujte izvrsnu dentalnu higijenu. Kao I svoje prirodne zube, I implantate I protetski rad na njima morate uredno I revnosno čistiti. U tome će vam pomoći I posebne interdentalne četkice, kojima možete proći između zuba, implantata I kojim možete očistiti ostatke hrane. U tome vam može pomoći I posebni vodeni irrigator kakav je Waterpik. Redovno posećujte stomatologa Na svakih 6 meseci do godinu dana zakažite pregled kod stomatologa, da se obezbedi očuvanje zdravlja tkiva I funkcija implantata. Izbegavajte štetne navike. Ne žvaćite tvrde stvari, kao npr. led ili čvrste slatkiše, koji mogu polomiti kako vaš protetski tako I prirodni zub. Izbegavajte duvan ili kofeinske produkte koji prebojavaju zube. Ako stiskate I škripite zubima, preduzmite tretman protiv toga.

Srodne usluge & promocije:

iTOP

KURS

ORALNE HIGIJENE

četkicu i intradentalnu četkicu

dođite na teorijsku i praktičnu obuku i na poklon dobijate

SHOP NOW

15

Godine iskustva

452

Nasmejanih pacijenata

26

Master sertifikata

12

Zadovoljnih članova tima

ZADOVOLJNI KLIJENTI

Za svaku preporuku! Ko nije pronašao svog stomatologa, toplo preporučujem! Profesionalnost, ljubaznost, dostupnost, veština, znanje. Nema greške.

Jelena Živković Ex Ilić

Facebook review

Knowledgable, considerate and gentle, dr. Despotovic keeps providing top quality services to my family and me. From braces to crowns, all of his interventions resulted in durable and comfortable fixes. My 4-year old son went out smiling after his first experience with the "drill", dr. Despotovic worked him over like a charm. Price-performance ratio: unbeatable!

Odlična stomatološka ordinacija, vrhunska usluga, visok kvalitet.

Ivan Božanić

Google maps review

Dino Pasalic

Google maps review

KONTAKTIRAJTE NAS

Naša adresa

Gandijeva 114a

Blok 63, NOVI BEOGRAD

info@belledent.rs

+381.11.2289547

+381.62.200711

Otvoreno danima:

Ponedeljak-Petak  09:00 – 20:00

                Subota  09:00 – 14:00

                                    Nedelja   09:00  – 14:00                    

 

DENTALNI TURIZAM

Ne živite u Beogradu?
Dobijte besplatni plan tretmana od naših doktora!
Dentalni turizam BELLE DENT stomatološki centar Novi Beograd
 1. Opišite nam Vaše želje i trenutni  dentalni problem

 2. Poželjno je da pošaljete i  Vaš  ortopan snimak sa vašeg kompjutera ili CDa na kompjuteru.*

 3. Obavestićemo vas o potrebnom vremenu, mogućem smeštaju i približnoj ceni vašeg stomatološkog zbrinjavanja, pre nego što doputujete u Beograd.

*Na snimanju tražite da Vam se ortopan snimak i-ili ostali snimci dostave u digitalnom obliku (da vam ih pošalju na Vaš email ili narežu na CD)